10 mar. 2013

Recenzie de carte, campania vALLuntar! Citim si plantam copacei!


Buna, fetelor!

E zi de duminica si, printre altele, folosesc acest ragaz oferit de weekend pentru a scrie prima recenzie de carte din cadrul campaniei vALLuntar... Fac asta cu bucurie din mai multe motive: am finalizat lectura unei carti frumoase, avem posibilitatea sa impartasim impresii despre aceasta,  cu spijinul vostru (cel putin 15 comentarii primite) voi primi un copacel pentru a-l planta!!!

Este vorba despre cartea cu titlul "Capatul cercului", scrisa de autorul norvegian Tom Egeland; o lectura interesanta, captivanta in adevaratul sens al cuvantului - pur si simplu nu as fi vrut sa las cartea din mana (mi s-a intamplat de multe ori sa-mi doresc sa citesc si-atat, ignorand oricare alte activitati!).


Capatul cercului face parte din "familia" cartilor Codul lui Da Vinci - Dan Brown si A cincea evanghelie a lui Philipp Vandenberg, avand tematica teologico-istorica. Spre deosebire de acestea, este construita intr-un stil mult mai usor de abordat si prezinta o idee incitanta, o alta ipoteza decat cele cunoscute in ceea ce priveste tematica mentionata.


Arta scrisului lui Tom Egeland m-a surprins (precizez ca nu sunt o cunoscatoare a literaturii norvegiene). Am remarcat si o evidenta, atenta si asidua documentare a acestui autor pentru romanul sau. Multumind celor care l-au sprijinit in acest sens, el afirma:
"Niciuna dintre cartile sau expertii pe care i-am folosit drept surse ori pentru consultanta nu se fac raspunzatori pentru derapajele imaginatiei mele, nici pentru nenumaratele licente poetice pe care mi le-am permis."

 
Personajul principal al acestui roman, Bjorn Belto, un albinos miop, este asistent universitar al Oficiului Regal Norvegian al Patrimoniului Cultural (institutie corespondenta cumva Ministerului Culturii si Patrimoniului de la noi). El este un tip autoironic si, in aceeasi masura, sarcastic cu semenii sai, este un idealist ce urmareste cu fervoare sa impiedice niste cercetatori straini sa scoata din tara sa natala un obiect de patrimoniu - Racla Sfintelor Taine; pe ideea acestei lupte a personajului principal se construieste intriga romanului - un adevarat sir de aventuri desfasurate pe teritoriile mai multor tari. Bjorn se afla intr-o permanenta cautare a "adevarului istoric" referitor la rastignirea si invierea lui Isus, la inceputurile crestinismului.

In privinta titlului, "Capatul cercului", in privinta motivatiei acestuia, mi-au placut mult doua pasaje  care cred ca va vor trezi  si voua interesul in legatura cu cartea!

"Viata e un cerc. Inceputul si sfarsitul vietii se unesc intr-un punct pe care religiile il folosesc ca parghie pentru toata valoarea lor.
Pentru mayasi, timpul era un cerc al repetarii. Stoicii credeau ca universul va pieri, dar ca altul nou se va naste din cel vechi.[...]
Dar pentru crestini timpul e o linie dreapta si inalterabila, care duce direct la Ziua de Apoi."

"Dar, daca te gandesti mai bine, nimic nu se sfarseste vreodata. Totul continua in alt fel. Unde se sfarseste sau incepe un cerc?"

Eu am citit cartea cu mare placere, m-a imbogatit spiritual si v-o recomand calduros tuturor! Acelora dintre voi care au citit si Codul lui Da Vinci si au apreciat/nu au apreciat aceasta lectura, vreau sa precizez  ca nu veti intalni in Capatul cercului o alta interpretare a tematicii acesteia ci o alta viziune, o alternativa plina de originalitate.

Sper ca v-am trezit interesul pentru romanul lui Tom Egeland si ca veti decide sa il cititi! M-as bucura sa aflu impresiile voastre!
Cartea poate fi gasita aici , la pretul de 29,9 lei.
Va doresc lectura placuta!


Prin intermediul campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA.

15 comentarii ale voastre ma vor ajuta sa plantez un copac! Stiu ca ma veti sustine si va multumesc deja pentru asta; natura intreaga va multumeste si ea!:)

Bucurati-va de duminica!:)
Pupicei! 
                                                                                                                                         Ilda
Lavender Thoughts to you


 

Blog Template by YummyLolly.com