7 apr. 2013

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus

Buna, fete dragi!

Daca sunteti dispuse sa alocati ceva timp si rabdare pentru a citi, e mare probabilitatea de a va fi  pe plac si de folos  postarea de azi care - spun cu bucurie, fara urma de aroganta - se bazeaza pe experienta personala! E vorba despre experienta frumoasa a 17 ani de casnicie...:)

  august 2012
O casnicie pentru care consider ca noi doi trebuie sa-i multumim lui Dumnezeu! Una in care nici unul dintre  noi nu s-a abatut de la obiectivele esentiale pe care ni le-am propus initial! Una in care a existat si exista respect, iubire, fidelitate, o buna comunicare, prietenie, intelegere si sprijin (moral si fizic) reciproc...Una in care a existat mereu unitate, chiar  impotriva tuturor (atunci cand s-a impus asa ceva)...Aaaa, sa nu uit: o casnicie in care au fost si certuri (fara a fi aruncate invective), eu avand darul de a-mi pleda argumentele mai bine decat el :); o casnicie in care am avut de invatat ca trebuie sa am incredere in mine, in el, in iubirea  noastra (renuntand la nesiguranta de sine, la gelozii nefondate, la temeri nejustificate) - timpul si  omul meu m-au ajutat mult cu aceste deziderate; o casnicie in care tot eu am avut de invatat sa nu fiu posesiva si sa las un dram de libertate (am gasit barbatul care a avut rabdarea asta)!...O casnicie cu bune si cu rele , dar frumoasa si solida (n-as schimba relatia asta pentru nimic in lume; realmente pentru nimic!!!)...

   iulie 2012
Ei bine, a existat o carte  care ne-a influentat si ne-a ajutat destul de mult la inceputurile iubirii noastre; chiar n-as putea spune in ce masura, ar fi relativ si lipsit de obiectivitate; cert este ca o putem considera cartea de capatai a relatiei noastre!


E ceva timp de cand intentionez sa va prezint aceasta carte - "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus",  motivata fiind de gandul ca v-ar putea ajuta si pe voi  in relatiile in care sunteti/veti fi implicate, v-ar putea fi utila in a comunica mai bine cu partenerii vostri, v-ar putea determina sa intelegeti cum gandesc si cum actioneaza barbatii, iar ei ar fi indrumati in a-si clarifica unele nedumeriri ce tin de eternul feminin! Cartea ii apartine dr. John Gray - autor american, consilier marital de profesie; acesta a scris mai multe volume ce trateaza tematica spinoasa a problemelor cuplului; volumul in discutie, publicat in 1992 in toate limbile de mare circulatie si vandut in milioane de exemplare, a devenit  best-seller!

Daca as putea sa-i multumesc acestui domn pentru faptul ca a scris aceasta carte, as face asta cu toata inima, deoarece consider ca  a avut un aport de seama in ceea ce priveste implinirea in plan personal despre care va vorbeam...

A nu se intelege ca in carte e data o reteta miraculoasa prin care pot fi rezolvate  problemele tuturor cuplurilor de pe pamant - reteta pe care am fi aplicat-o si noi; fireste ca nu exista asa ceva!

Cred ca pentru a reusi sa transmit ceea ce doresc, modalitatea cea mai inspirata este sa revin la experienta proprie si sa va explic cum am pus in practica teoriile/sfaturile concrete/ideile cartii!

Noi am pornit de la o mare iubire si de la dorinta reciproca de a o pastra frumoasa in timp (conditii esentiale pentru ca aceasta carte sa va fie de ajutor!); nu ne amintim conjunctura care ne-a adus in posesia cartii;   am dedus, la acel moment, ca ar fi eficient (si s-a probat in timp!) sa citim impreuna cartea, simultan, sa discutam - confirmand/infirmand cele citite, fiecare trecand prin prisma proprie, specifica genderului, cele recomandate, fiecare invatand cate ceva despre celalalt!


Iata, pe scurt,  doar cateva dintre cele aflate si  invatate din carte de mine (A.) si de catre sotul meu (B.) - aplicate de amandoi,  in timp!:)
 A.
- oferind unui barbat sfaturi pe care nu le-a cerut e ca si cum ai presupune ca el nu stie ce are de facut/nu se descurca singur!
- un barbat e dispus sa aduca schimbari in comportamentul sau atunci cand are impresia ca e considerat ca solutie a unei probleme si nu ca o problema in sine!
- pentru a se simti mai bine, barbatii se retrag in "vizuina" lor ca sa-si rezolve singuri problemele ce-i preocupa;

- barbatii se simt motivati si mobilizati atunci cand se simt necesari!


- este greu pentru un barbat sa asculte o femeie care este suparata/dezamagita deoarece el are senzatia ca a dat gres; 
- trebuie sa spunem partenerului nostru ceea ce dorim, fara a-i reprosa ca nu face, subliniind ca ne-ar bucura daca ar face un anumit lucru;

- cand un barbat iubeste o femeie, are nevoie periodic sa se indeparteze de ea, inainte de a se apropia din nou;

- cand partenerul opune rezistenta unei propunei/idei, probabil ca face asta deoarece a fost gresita alegerea  momentului sau a manierei de abordare.

B.
-  pentru a se simti mai bine, femeile se aduna si vorbesc deschis despre problemele lor;
- o femeie stresata nu este preocupata neaparat de gasirea unei solutii ci cauta, mai degraba, sa se descarce, asteptand sa fie inteleasa;
- femeile se simt motivate si se mobilizeaza atunci cand se simt apreciate;


- o femeie nu trebuie acuzata pentru ca are nevoie (continua) de asigurari;


 - barbatul face frecvent greseala de a crede ca odata ce a satisfacut toate nevoile afective fundamentale ale femeii, aceasta se va simti permanent fericita si in siguranta.




Toate acestea sunt date in paginile cartii ca "axiome" de urmat, insa nu in mod sec ci  apar prezentate ca si concluzii ale unor situatii/scenarii concrete de viata (ale caror "protagonisti" sunt chiar autorul si sotia sa, prieteni de familie ai lor, pacienti de-ai lui John)! Volumul se citeste usor, e agreabila maniera in care sunt abordate subiectele si e foarte bine structurat! Subtitlul cartii: "Un ghid practic pentru imbunatatirea comunicarii si pentru obtinerea rezultatelor dorite in relatiile dumneavoastra" este pe deplin justificat!

Un  detaliu semnificativ: e important sa fiti doi cand cititi cartea asta - sa faca eforturi unul singur nu e de-ajuns (regula general valabila in dragoste!)...Sa nu va imaginati ca totul devine usor, ca citesti, inveti, aplici si ca, subit,  rozul va fi roz absolut...nuuuuu - naravul din fire n-are lecuire si errare humanum est;  e nevoie de timp si de rabdare, de a reveni asupra cartii uneori, de a explica cu tact ce te-a deranjat, ce nu a fost "respectat" din invataturi!:))

Articolul acesta nu are caracterul unei recenzii, nu asta am dorit... Este doar o recomandare  calduroasa a unei carti, recomandare de suflet - ca de la femeie la femeie!:) Important: nu am vrut sa va dau sfaturi (nu sunt in masura sa fac asta)! Am intentionat sa va impartasesc si voua o experienta benefica, in speranta ca va fi la fel si pentru voi!


Va imbratisez!
Sper din toata inima sa va fie utila aceasta postare si sa va inspire...
Am scris-o cu mare drag, pentru voi, dorind - in mod sincer - sa fiti fericite alaturi de partenerii alesi!:)
                                                                                                                                   
                                                                                                                                       Ilda
Lavender Thoughts to you


 

Blog Template by YummyLolly.com