10 iun. 2011

Soarele si ale sale raze...(IV)



Toti protectorii solari contin un anumit Factor de Protectie Solara (FPS sau SFP) care indica,de fapt timpul in care o persoana se poate expune la soare fara riscul de a suferi arsuri solare.
Acesta se calculeaza inmultind  timpul in care o persoana se expune la soare fara protectie si fara a se arde,cu numarul SFP inscris pe ambalaj.Concret,daca o persoana sta la soare 20 de minute fara a se arde si are de gand sa aplice un protector solar cu SPF 20,atunci,cu aceasta protectie ,acceasi persoana se poate expune la soare 400 de minute.


   SPF este necesar pentru fiecare persoana,in functie de capacitatea pielii de a primi radiatii solare,adica de fototip.Fototipurile se clasifica astfel:

 ·  Fototip 1:persoane cu pielea foarte alba,ochi verzi sau albastri.Sufera arsuri de piele la putin timp dupa expunere si nu se bronzeaza aproape deloc.Este necesara o protectie foarte inalta.
·  Fototip 2: persoane cu pielea deschisa la culoare si ochi albastri,verzi. Se ard usor  si se bronzeaza foarte putin.Necesita o protectie inalta.
·  Fototip 3: persoane cu pielea de culoare medie si ochi caprui.Nu se ard usor si se bronzeaza.Necesita o protectie medie.
·  Fototip 4: persoane cu pielea alba,par si ochi de culoare inchisa.Nu se ard si se bronzeaza.Necesita protectie medie.
·  Fototip 5: persoane cu pielea foarte inchisa la culoare,ochii si parul de asemenea, de culoare inchisa.Nu se ard si se bronzeaza foarte usor.Au nevoie de protectie scazuta,redusa.
·  Fototip 6: persoane cu pielea neagra nu se ard si necesita protectie foarte scazuta. 

Necunoasterea fototipului si folosirea unui SFP necorespunzator,duce la aparitia arsurilor si petelor pielii.

La urmatoarea reintalnire,voi incerca sa vin cu niste informatii despre rezistenta la apa a produselor SFP.Pana atunci insa,va las cu un mini-ghid de alegere a SFP-ului.Pe curand!

Fototip
Factor de Protectie  Solara
Fototip 1
50
Fototip 2
30
Fototip 3
15-20
Fototip 4
10
Fototip 5
6
 

Blog Template by YummyLolly.com