Hristos a inviat!
Ce faceti, fete dragi? Sper ca ati petrecut frumos, ca n-ati uitat ce sarbatorim si ca ati simtit zilele acestea de sarbatoare ca pe o binecuvantare!:)
Ce faceti, fete dragi? Sper ca ati petrecut frumos, ca n-ati uitat ce sarbatorim si ca ati simtit zilele acestea de sarbatoare ca pe o binecuvantare!:)
Va amintiti postarea asta?! La fel de bine ati putea spune si voi: Dar tu...ti-o amintesti???:)) :blushing
Stiu ca sunt in intarziere maxima cu aceasta postare! M-a "linistit" putin faptul ca v-am explicat aici ce se intampla - la mine e nevoie de momentul potrivit cand vine vorba despre prajituri (ca de altfel, la orice, daca ma gandesc bine!!!)...
Eiiii, iata ca acum, de Pasti, s-a vrut a fi momentul propice pentru aceasta savuroasa prajitura! Nu va pot spune cat de buna este! Are un blat aerat cu nuca macinata, are ciocolata alba, o crema caramel cu nuci si o glazura de ciocolata de-ti vine s-o mananci :)) - e prajitura completa!!!
Mi-as dori sa va pot oferi fiecareia dintre voi macar o bucatica pentru a va convinge!!! Cred ca este singurul desert pe care l-as prepara chiar daca nu le-ar fi pe plac alor mei (desi nu obisnuiesc sa gatesc doar pentru mine, se pierde mult din motivatie in acest caz!!!)...
Mi-as dori sa va pot oferi fiecareia dintre voi macar o bucatica pentru a va convinge!!! Cred ca este singurul desert pe care l-as prepara chiar daca nu le-ar fi pe plac alor mei (desi nu obisnuiesc sa gatesc doar pentru mine, se pierde mult din motivatie in acest caz!!!)...
Inainte de a va arata fotografii cu minunatia de prajitura, va spun ca Miha Simiuc este cea care m-a inspirat sa o prepar; cu ceva vreme in urma, fiind follower al blogului ei - Dulciuri fel de fel (pe care vi-l recomand cu drag, tot ceea ce am preparat de-aici mi-a iesit, retetele sunt corect date si foarte bine explicate) - pe-atunci nu aveam calitatea de blogger, Miha mi-a cerut si i-am trimis fotografii cu "rezultate" ale acestei retete incredibile: prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate!!! (click pe denumire pentru a citi reteta)
E un rasfat total pentru papilele gustative asa ca, daca nu puteti veni pana la mine pentru a mai gasi o bucatica, fugiti in bucatarie si treceti la treaba sau dati reteta spre preparare cuiva care e dispus sa faca asta pentru voi!:)) Zau ca merita!!!
Doar putin mai aman momentul fotografiilor pentru a va spune niste tipsuri in legatura cu prepararea acestei "deliciosenii"!!! Poate par puerile insa eu ma gandesc ca exista si persoane ce au mai putina experienta si au nevoie de ele:
* compozitia blatului e destul de densa, e ca un aluat (cumva!) - eu am intins-o cu lingura in tava, am nivelat-o;
* pentru crema:
- galbenusurile trebuie sa fie foarte bine separate de albusuri; surplusul de albus de pe galbenusuri poate forma fire si firisoare in compozitia de pe foc; daca totusi se intampla asta, poti "pescui" cu o furculita acele firicele;
- ai grija sa-ti pui la indemana tot ce e nevoie (bolul cu galbenusurile, nuca sfaramata), in preajma aragazului caci nu-ti permiti sa lasi crema nicio clipa din ochi sau sa lasi lingura din mana, trebuie amestecat continuu, energic!
- crema are si ea densitate destul de mare, ca si la blat trebuie sa te ajuti de o linguta pentru a o nivela peste ciocolata alba rasa;
* eu am tinut glazura la microunde pentru 2 minute; o poti tine doar pentru 1 minut si jumatate; numai daca ai constatat ca nu s-au topit cuburile de ciocolata, mai dai la cuptor pentru inca 20 de secunde; sa nu te sperie aspectul apos-gras al compozitiei rezultate la microunde - cand vei amesteca pentru omogenizare se va obtine o crema de ciocolata foarte frumoasa, de consistenta smantanii!
Ca sa nu va pun rabdarea la incercare pana la final, cat cititi ceea ce mai am eu de zis :)), va las sa va serviti portia - la aer , pe balansoar! E bine asa? :)
* compozitia blatului e destul de densa, e ca un aluat (cumva!) - eu am intins-o cu lingura in tava, am nivelat-o;
* pentru crema:
- galbenusurile trebuie sa fie foarte bine separate de albusuri; surplusul de albus de pe galbenusuri poate forma fire si firisoare in compozitia de pe foc; daca totusi se intampla asta, poti "pescui" cu o furculita acele firicele;
- ai grija sa-ti pui la indemana tot ce e nevoie (bolul cu galbenusurile, nuca sfaramata), in preajma aragazului caci nu-ti permiti sa lasi crema nicio clipa din ochi sau sa lasi lingura din mana, trebuie amestecat continuu, energic!
- crema are si ea densitate destul de mare, ca si la blat trebuie sa te ajuti de o linguta pentru a o nivela peste ciocolata alba rasa;
* eu am tinut glazura la microunde pentru 2 minute; o poti tine doar pentru 1 minut si jumatate; numai daca ai constatat ca nu s-au topit cuburile de ciocolata, mai dai la cuptor pentru inca 20 de secunde; sa nu te sperie aspectul apos-gras al compozitiei rezultate la microunde - cand vei amesteca pentru omogenizare se va obtine o crema de ciocolata foarte frumoasa, de consistenta smantanii!
Ca sa nu va pun rabdarea la incercare pana la final, cat cititi ceea ce mai am eu de zis :)), va las sa va serviti portia - la aer , pe balansoar! E bine asa? :)
Cateva detalii, pentru cele care se inhama la treaba asta!
Etapa I - e gata blatul; dupa ce am indepartat hartia de copt, l-am reasezat in tava sa - are un aspect...rustic!:)) M-am grabit si-am pus putina ciocolata alba rasa, apoi mi-am dat seama ca vreau poza!:))
Etapa II - blatul acoperit de un strat zdravan de ciocolata alba rasa!
Etapa III - ar fi trebuit :P sa fie blatul acoperit de crema cu nuci caramelizate dar...ooppsss, am uitat sa pozez, scuzati! Noroc ca imi placea foarte mult cum arata crema din cratita si o pozasem!:))
Siiiii...prajitura, cu glazura proaspat turnata peste crema; va capata consistenta glazura de ciocolata , dupa ce va sta la frigider!
Mmmm, delicioasa noastra inainte de a fi portionata! Am avut rabdare cat sa dam o raita pe la padure, am udat plopisorii! Le-am pus apa in goana, nea-m bucurat ca arata bine, i-am alintat cu vorbe (din mers) si-am dat bir cu fugitii caci erau roiuri de tantari cum n-am vazut nicicand!
In sectiune...mmmmmmm, promitator, huh?!
Si-acum, back la poza cea dintai!:))
Dragelor, sper ca v-a placut postarea...si prajitura!:)
Daca aveti intrebari, va astept cu drag...Ma invitati si pe mine la o portioara daca veti prepara si voi acest savuros desert, ok?!
Sa aveti saptamana usoara, cu zile bune, cu oameni buni in jur!
Multi, multi pupici!
Ilda
Lavender Thoughts to you